
11 kol JEDNOSTAVNI POSLOVI PEKARA
Posted at 17:47h
kategorija Poljoprivreda, prehrana i veterina
UVJETI UPISA
- završena osnovna škola.
- liječnička potvrda o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova pekar/ica,
- Ugovor o naukovanju.
Uvjeti za upis u program prekvalifikacije:
- najmanje 17 godina starosti,
- liječnička potvrda o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova pekar/ica,
- završen neki od programa srednje škole.
Za polaznike koji se upišu u program prekvalifikacije izvršit će se uvid u svjedodžbe te nastavne planove i programe škole koju su prethodno završili. Pri tom će se utvrditi:
razlike i dopune opće obrazovnih sadržaja koje polaznik treba polagati,
razlike i dopune strukovnih sadržaja koje polaznik treba polagati,
praktični dio nastave koju polaznik treba obaviti.
KOMPETENCIJE KOJE POLAZNIK STJEČE ZAVRŠETKOM PROGRAMA
Polaznik/ca će moći nakon završetka programa:
- Polaznika osposobiti za samostalno obavljanje radnih postupaka u pekarstvu:
- Izrada tijesta za kruh i peciva: prijem i skladištenje svih tvoriva, pripremu tvoriva, doziranje, sve vrste zamjesa tijesta, zrenje tijesta u masi, premjes tijesta.
- Obrada tijesta i tjestenih komada: dijeljenje tijesta ručno i strojno, vaganje, okrugljenje, međuzrenje i završno oblikovanje tjestenih komada za kruh i peciva.
- Zrenje tjestenih komada: obično i kontinuirano.
- Pečenje tjestenih komada: pripremu tjestenih komada za pečenje, ubacivanje u peć, pečenje i vađenje gotovih proizvoda
- Hlađenje i skladištenje proizvoda: prirodno i umjetno hlađenje proizvoda, čuvanje brašna u skladištima.
- Najčešće bolesti i kvarenje proizvoda.
- Analiza kakvoće proizvoda i greške u proizvodnji
- Upoznati rad računala i mogućnost primjene u pekarstvu.
- Naučiti izračunati utrošak materijala te kalkulaciju budućeg proizvoda
- Upoznati izvore opasnosti, mjere zaštite na radu te zaštite okoliša