Zanimljivosti

NAJTRAŽENIJA ZANIMANJA

Trenutno je u našem Učilištu najveći interes za strane jezike engleski i ruskim, a  prvenstveno za njemački jezik. Razlog tomu može biti činjenica što je Njemačka dozvolila slobodnije tržište rada, što našim polaznicima, uz poznavanje njemačkog jezika, daje dodatnu šansu za zaposlenje. Iz stranih jezika organiziramo formalne i neformalne tečajeve. Prvenstveno se prilagođavamo potrebama polaznika; što znači da ako je primarni cilj polaznika odlazak u Njemačku,  pripremamo ga putem individualnih sati.

Uočen je veliki interes žena u srednjim godinama koje su, nažalost zbog nekog razloga trenutno bez zaposlenja, za upise u program osposobljavanja za zanimanje njegovatelj/ica starijih i nemoćnih osoba. Svjesni smo da je Hrvatska u takvoj demografskoj situaciji da je populacija stanovništva sve starija, te da zbog tog dolazi do potrebe za takvim kadrovima, kako u našoj državi, tako i u inozemstvu.

Zamjetan je i veliki interes građevinskih firmi za zanimanja kao što su: tesar, bagerist, te rukovatelja viličarom.

No, zanimanje koje se pokazalo kao najtraženije jest usavršavanje za specijalistu zaštite na radu. Nažalost, zbog sve većeg broja učenika kojima je potrebna pomoć u radu na nastavi dolazimo do potražnje za novim zanimanjem: pomoćnik u nastavi u radu s učenicima s teškoćama.

POSTOTAK ZAPOŠLJAVANJA NAKON PREKVALIFIKACIJE

Raspolažemo s podacima da je svako treći polaznik nakon završenog osposobljavanja ili usavršavanja u našem Učilištu pronašao posao bez obzira da li ga je samostalno pronašao ili da je dobio ponudu u tvrtkama ili ustanovama gdje je obavljao praksu preko našeg Učilišta.

Iznimno nam je drago i veselimo se takvom saznanju koje nam daje motiv za budući rad jer upravo zbog toga i postojimo.

Znamo da je danas teško izdvojiti novac za edukaciju, ali vjerujemo kako je ulaganje u sebe najisplativije ulaganje. Upoznaju se novi ljudi, stječu se prijateljstva, razmjenjuju se iskustva i nikad se nezna koja nam se sve vrata mogu otvoriti.